علی اکبر شهنازی

زندگی‌نامه علی اکبر شهنازی

علی اکبر شهنازی ۲۳ اردیبهشت ۱۲۷۶ خورشیدی در تهران و در خیابان عین‌الدوله کوچه نصیر حضور در خاندانی هنرمند به دنیا آمد. چون در روز عید قربان به دنیا آمد، به وی حاجی علی‌اکبرخان یا حاجی مطلق می‌گفتند.
پدربزرگش “علی اکبرفراهانی” (از برجسته‌ترین نوازندگان تار دربار ناصرالدین شاه) ، پدرش “آقا حسینقلی فراهانی” (از نوازندگان سرشناس تار اواخر دوران قاجار) ، عمویش “میرزا عبدالله فراهانی” (از استادان تار و سه تار و تدوین کننده ردیف موسیقی ایرانی) ، پسر عموی پدرش “آقا غلامحسین فراهانی” از نوازندگان تار و استاد پدرش بود. ، پسرعمویش “احمد عبادی” (از بزرگترین نوازندگان سه تار) ، دو برادر کوچک‌تر او “محمدحسن” و “عبدالحسین شهنازی” نوازندگان تار و همسران خواهرانش “باقرخان رامشگر” نوازنده کمانچه و “رضاخان” نوازنده تار بودند.

کودکی علی اکبر شهنازی

علی‌ اکبر شهنازی آموزش تار را از هشت‌سالگی نزد پدرش آغاز کرد و در مدت شش سال ردیف موسیقی ایرانی را از پدرش آموخت؛ و مدتی از محضر درویش‌خان بهره برد. اولین صفحه‌اش را با آواز “جناب دماوندی” در سن ۱۴ سالگی در بیات ترک و افشاری در تهران ضبط کرد. پس از درگذشت پدر در سال ۱۲۹۴ خورشیدی، او در سن ۱۸ سالگی جانشین پدرش شد و آموزش شاگردان پدرش را به‌عهده گرفت.

آثار علی اکبر شهنازی

در سال‌های دههٔ ۱۳۰۰ معروفترین نوازندهٔ تار در تمام محافل هنری بود. در سال ۱۳۰۸ هنرستان موسیقی شهنازی را تأسیس نمود. با تأسیس رادیو در برنامه‌های هفتگی موسیقی رادیو به همراه ادیب خوانساری، روح بخش و… نوازندگی می‌نمود. در سال ۱۳۳۴ در هنرستان آزاد موسیقی به آموزش مشغول شد. در سال ۱۳۴۱ ردیف آقا حسینقلی و در سال ۱۳۵۶ ردیف دوره عالی را ضبط کرد.

ایشان در ساخت تصنیف با شاعرانی چون ملک الشعرا بهار، وحید دستگردی، امیر جاهد و حسین مسرور همکاری کرده و خوانندگانی نظیر اقبال‌ آذر، حسین علی خان نکیسا، رضاقلی‌ میرزا ظلی، حسین طاهرزاده، قمر و ادیب خوانساری آثارش را اجرا کرده‌اند.

استاد علی اکبر شهنازی چه بصورت مستقیم و چه غیر مستقیم تاثیر بسیار زیادی بر روی نوازندگان تار بعد از خود گذارده است و تقریبا همه استادان تار معتقندند که ایشان در تار نوازی بی همتا بودند و هیچ نوازنده ای نمی تواند در حد ایشان تار بنوازد.

استاد “علی اکبر خان شهنازی” در ۲۶ اسفند ۱۳۶۳ و در سن ۸۷ سالگی درگذشت و در آرامگاه امامزاده عبدالله شهر ری آرمید. یاد و نامش گرامی باد.