زندگی نامه فرهنگ شریف

استاد فرهنگ شریف در سوم فروردین سال ۱۳۱۰ در آمل متولد شد. وی از دوران کودکی تحت تأثیر بزرگان موسیقی که با پدر او که دکتر دارو ساز بود و به منزل آنها می آمدند، قرار گرفت و با موسیقی آشنا شد. او تار را نزد عبدالحسین شهنازی و مرتضی نی‌داوود، که از تارنوازان بزرگ اواخر دورهٔ قاجار و اوایل پهلوی بودند آموخت.

در دوازده‌سالگی نخستین تک‌نوازی خود را در رادیو انجام داد که بصورت زنده پخش شد. فرهنگ شریف دارای نشان درجه یک هنری بود و در کارنامهٔ هنری خود به عنوان یکی از پرکارترین نوازندگان در برنامه‌های مختلف گلها از جلمه گلهای جاویدان، گلهای صحرایی، گلهای رنگارنگ، برگ سبز، یک شاخه گل، گلهای تازه، گلچین هفته، و برنامه تکنوازان رادیو بوده است وی با خوانندگانی چون تاج اصفهانی، غلامحسین بنان، حسین قوامی، گلپایگانی، ایرج، روح انگیز، ناهید دایی جواد، محمود محمودی خوانساری، نادر گلچین، محمدرضا شجریان و هایده همنوازی داشته است. همچنین ایشان چند سالی را در دانشگاه‌های مطرح آمریکا به امر آموزش موسیقی مشغول بوده‌ است.

استاد فرهنگ شریف با ابداعاتی که در نحوهٔ انگشت‌گذاری و مضراب‌زنی در نقاط مختلف سیم‌های تار انجام می‌داد، از تار صدایی کاملاً متفاوت به وجود می آورد و ملودی‌هایی بسیار لطیف و زیبا ساخته‌ است. استفاده از ظرفیت‌های تار در صدا دهی‌های متنوع، سکوت‌های سنجیده، آفرینش جملاتی فارغ از قالب‌های ردیف، جواب‌های کوتاه و مؤثر، اجرای ماهرانه انواع کشش‌ها و مالش‌های طولی و عرضی که ریشه در روش‌های ویولن‌نوازی ایرانی دارد، تکیه بر خیال آزاد و قدرت ایجاد موقعیت‌های خلسه‌آور در هنگام تک‌نوازی و آفرینش کوک‌های گوناگون اختصاصی از ویژگی‌های برجسته هنر نوازندگی فرهنگ شریف به‌شمار می‌رفت، به گونه‌ای که سبک و اسلوب نوازندگی‌اش منحصر به خود او بوده و از ساز هیچ نوازنده‌ای به غیر از ساز خودش شنیده نشده‌ است.
فرهنگ شریف در ۱۷ شهریور ۱۳۹۵ در ۸۵ سالگی در تهران درگذشت. یاد و نامش گرامی باد.

بیژن ترقی ترانه سرای نامدار درباره او سروده است:
بیهوده مکن ذهن پراکندهٔ خود، تار
این زخمه زن نادره، فرهنگ شریف است

تکنوازی تار استاد فرهنگ شریف را در دستگاه نوا بهمراه تمبک استاد جهانگیر ملک در صفحه اینستاگرام بشنوید.