جواد معروفی

جواد معروفی (زاده 15 مرداد 1291 در تهران) آهنگساز و تنظیم کننده و نوازنده پیانوی یرجسته ایرانی است. پدر وی، موسی معروفی، از شاگردان برگزیده درویش خان و از موسیقی دانان بزرگ دوره خویش بود. معروفی آموزش موسیقی را نزد پدرش، با نواختن تار و ویولن، آغاز کرد. در سن 14 سالگی و در زمان مدیریت کلنل وزیری، وارد هنرستان ملی موسیقی شد و نزد خانم تاتیانا خاراتیان به یادگیری تکنیک نوازندگی پیانوی کلاسیک مشغول شد. در کنار آن، تحصیلات موسیقی ایرانی خود را نیز نزد علینقی وزیری کامل نمود.

فعالیت های جواد معروفی

در سال 1312، در سن 21 سالگی به دلیل استعداد شگرفش در موسیقی به استخدام وزارت فرهنگ و هنر وقت درآمد و به تدریس موسیقی در مدارس تهران نیز مشغول شد. از سال 1319، هم ‌زمان با افتتاح رادیو به این موسسه پیوست و سال‌ها تک نواز پیانو بود. از سال 1332، به سرپرستی موسیقی رادیو منصوب شد و هم ‌زمان با آن به عضویت شورای عالی موسیقی درآمد. معروفی هم چنین رهبر ارکستر شماره یک و رهبر ارکستر گل‌ ها بود. او تنظیم‌کننده آهنگ‌ های علی اکبر شیدا، عارف قزوینی، رکن ‌الدین مختاری و درویش خان و بسیاری دیگر از آهنگسازان معروف ایرانی بوده ‌است. او در طول عمر خود سعی در آشتی دادن موسیقی سنتی ایرانی با موسیقی غربی داشته است.

از جمله خدمات فرهنگی و آموزشی جواد معروفی، می‌توان به سال‌ها تدریس در دانشگاه تهران اشاره کرد. وی در سال‌ های فعالیت خود در دانشگاه تهران و هنرستان عالی موسیقی شاگردان بسیاری تربیت نمود که از هنرمندان به نام کشور هستند، از جمله اردشیر روحانی، افلیا پرتو، انوشیروان روحانی، پرویز اتابیگ (اتابکی)، مهین زرین پنجه و ساسان محبی.

۲۲ دی ماه سال ۱۳۷۳ انجمن موسیقی ایران اولین بزرگداشت جواد معروفی را در تالار وحدت برگزار کرد. ۷ آبان ۱۳۸۳ دومین بزرگداشت جواد معروفی در کنسرت هاوس وین برگزار شد. در این بزرگداشت قطعاتی از ساسان محبی و فردریک بوبر که با الهام از موسیقی جواد معروفی ساخته شده بود، توسط ارکستر دانشگاه موسیقی وین به رهبری نصیر حیدریان اجرا شد. به مناسبت بزرگداشت ۱۰۰ امین سال تولد جواد معروفی پویان آزاده یکی از جوان ‌ترین نوازندگان از نسل سوم شاگردان او در هامبورگ آلمان برنامه ‌ای را در بزرگداشت استاد خود به اجرا درآورد.

جواد معروفی در بامداد روز سه شنبه 16 آذر 1372 در تهران درگذشت و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *