جلال ذوالفنون

جلال ذوالفنون در سال ۱۳۱۶ در آباده و در خانواده ای اهل موسیقی متولد شد. در کودکی به همراه خانواده‌اش به تهران آمد و فراگیری موسیقی را از سن ده سالگی آغاز کرد. ساز ویلن را نزد برادرش محمود ذوالفنون آموخت و پس از وارد شدن به هنرستان موسیقی ، آنجا با سازهای دیگر چون تار نیز آشنا شد و نیز از رهنمودهای موسی معروفی در زمینه تکنیک ساز سه تار برخوردار شد.

هم‌زمان با تأسیس رشته موسیقی در دانشکده هنرهای زیبا، به آنجا راه یافت و تحت تاثیر استادانی همچون نورعلی برومند و داریوش صفوت، شناخت تازه‌ای از موسیقی اصیل ایرانی و امکانات وسیع سه‌تار برای وی به وجود آمد و از سال ۱۳۴۶ فعالیت خود را روی سه‌تار متمرکز کرد. او از روش‌های اساتیدی چون ابوالحسن صبا، ارسلان درگاهی و همچنین راهنمایی‌های احمد عبادی بهره یافت. پس از پایان دانشکده در همان‌جا و نیز در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی ایران به تدریس سه‌تار پرداخت. در این سال‌ها از راهنمایی های یوسف فروتن و سعید هرمزی که از نوازندگان قدیمی سه‌تار بودند نیز برخوردار گردید.

جلال ذوالفنون در زمینه تدریس و معرفی ساز سه تار بخصوص بعد از انقلاب بسیار تاثیرگذار بوده است و شاگردان زیادی را تربیت نموده است. او از اولین نوازندگان سه تار است که گروه سه تار نوازی تشکیل داد و چند آلبوم، از جمله گل صد برگ و آتشی در نیستان بصورت گروه نوازی سه تار به سرپرستی او اجرا شده است. از دیگر فعالیت های جلال ذولفنون تالیف آموزش سه تار درچهار جلد است که بسیار مورد توجه هنرآموزان سه تار قرار گرفته است.
جلال ذوالفنون در ۲۸ اسفند ماه سال ۱۳۹۰ در اثر خونریزی داخلی پس از جراحی قلب باز، در بیمارستان البرز کرج درگذشت و طبق وصیت خود او در آرامگاه امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شد. یاد و نام او گرامی باد.

در پست اینستاگرام به قطعه ضربی ای از این هنرمند پرداختیم. این قطعه از آلبوم پرند و در دستگاه نوا و به روایت استاد عبداله دوامی می باشد. در این قطعه، جناب بیژن زنگنه با ساز تمبک، سه تار استاد جلال ذولفنون را همراهی کرده است. در این لینک می توانید ببینید و بشنوید.